top of page

Gert de Jong

Diabetes een zoektocht!

Als (Vrijwilliger) Adviseur Zorgkwaliteit onderhoud ik namens Diabetesvereniging Nederland contacten met o.a. Zorgverleners om het patiëntenperspectief onder de aandacht te brengen en probeer daarmee waar mogelijk de zorg voor diabetespatiënten beter te maken. Zorg voor patiënten omvat meer dan alleen diagnose stellen en het laten voorschrijven en trouw innemen van medicijnen. Als diabetespatiënt denk ik daar graag over mee. Diabetes is rond mijn 48ste jaar bij mij vastgesteld. Daarna een jaar of 10 op tabletten, zo’n 4 jaar insulinepennen en de laatste 6 jaar gebruik ik een insulinepomp.

Diabetes type 1 is een ziekte die al op jonge leeftijd kan ontstaan. Diabetes type 2, dat hoog staat op het ranglijstje van volksziektes, is een welvaartsziekte. Wanneer diabetes type 2 wordt vastgesteld, is niét alles verloren, maar het is wél een waarschuwing om snel te gaan nadenken over medicijnen (samen met huisarts,de praktijkondersteuner of samen met de internist en diabetesverpleegkundige), goede voeding (diëtist), meer bewegen (bewegingscoach), sociaal en innerlijk welzijn (yoga, meditatie en spirituele welzijn). Wetenschappers zijn er nu wel van overtuigd dat diabetes niet kan worden tegengegaan of beteugeld met medicijnen alleen.

 

Diabetes brengt ons op een zoektocht:

  1. Wat voor voeding heeft mijn lichaam echt nodig: wat is goed voor mijn lichaam en wat is dat niet! 

  2. Gebruik ik misschien te veel insuline? Hoe kan het met minder? Kunnen mijn bloedglucose niveaus gelijkmatiger, zonder die extreme schommelingen.

  3. Hoe doe ik het als individu? Ben ik ongelukkig,of lijdt ik aan stress? Wat is de oorzaak?

  4. Zijn eventuele lichamelijke belemmeringen misschien van invloed op de diabetes?

  5. Beweeg ik wel genoeg en hoe kan dat beter?

Tal van mogelijkheden worden ons in het Dwell (Diabetes and WELLbeing) project geboden: Medisch advies, advies over lekkere en gezonde voeding, advies voor  het verlagen van stress, leren om voldoende te bewegen als onderdeel van onze dagelijkse routine (beweegapp) en een slaapworkshop voor een gezonde nachtrust. Well being (welzijn) van de individuele patiënt staat centraal bij het terugdringen van diabetes.

 Ieder mens met diabetes is anders. Ook blijken er grote verschillen in de ziekteverschijnselen. Diabetes betekent veel leren over ons lichaam en de invloeden uit de omgeving op onze ziekte. We blijven leren en we blijven er mee bezig. Na 20 jaar Diabetes is mijn zoektocht nog steeds niet afgelopen. Het Dwell project is hierbij, met goede medische begeleiding, een belangrijke steun in de rug!

Diabetesvereniging Nederland (DVN) steunt zulke initiatieven van harte. Kijk hiervoor ook eens op www.dvn.nl en zie wat DVN hierbij voor u kan betekenen! Kijk vooral ook naar de DVN activiteiten. Veel succes! 

Zelf ambassadeur worden? Meldt u aan via het onderstaande contactformulier, en vermeldt in het bericht waarom u geschikt zou zijn als ambassadeur!

Bedankt! Bericht verzonden.

bottom of page