top of page

Peter van der Velden

Graag breek ik een lans voor het project Diabetes and Wellbeing, DWELL. Dit internationale initiatief, dat in Nederland wordt uitgevoerd in het Amphia Ziekenhuis in mijn woonplaats Breda, helpt diabetes-patiënten optimaal te functioneren ondanks hun ziekte.

 

Als patiënt met diabetes-type 1 weet ik al decennialang  wat het is om insuline toe te moeten dienen, om op gezette tijden de bloedsuikerwaarden te meten en om leefregels in acht te nemen. Enerzijds is dat belastend, aan de andere kant is het een uitdaging om - de beperkingen ten spijt - zoveel mogelijk uit het leven te halen. Naast mijn jarenlange burgemeesterschap heb ik me ingezet voor tal van organisaties, waaronder de Diabetes Vereniging Nederland. Daarvan ben ik ruim zeven jaar voorzitter geweest.

 

Sinds een paar weken ben ik voorzitter van het Programma Zorg op Maat voor ouderen met diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie. Dat richt zich op kwaliteitsverbetering voor de zorg voor ouderen met of een verhoogd risico op diabetes type 2. Toegegeven, in
mijn voorgaande functies, en ook nu nog als voorzitter van een landelijke coöperatie, bracht en breng ik veel tijd door aan bureaus en vergadertafels. Het vinden van een goed evenwicht met voldoende beweging is dan wel eens een probleem.  

 

Ik zal niet ontkennen dat ik mede daardoor ook wel eens ben aan gelopen tegen de enorme belasting die diabetes met zich meebrengt. Voor mij geldt, wat voor iedere diabetespatiënt geldt: een voortdurend bewust omgaan met je gezondheid verbetert je sociale en professionele inzetbaarheid. Zeker in een regio waarin de bewoners bekend staan om hun Bourgondische levensstijl, is het goed dat een keurkorps aan toegewijde professionals de patiënt bijstaat bij het maken van goede leefstijl-keuzes. Dat is precies wat het DWELL-project doet.

 

De behoefte aan het project is evident. We staan aan de vooravond van een grote vergrijzingsgolf, die - bij ongewijzigde leefstijl - zal leiden tot een bijna epidemische toename van het aantal patiënten met diabetes type 2. Babyboomers - nu tussen de zestig en zeventig jaar oud - zijn opgegroeid met de televisie, de auto en ze hebben inmiddels ook de computer met internet omarmd. Dat zijn prachtige verworvenheden, maar ze zetten niet echt aan tot gezonde actie. Integendeel, veel zestigers en zeventigers bewegen niet veel, ze genieten van hun natje en hun droogje en brengen veel tijd door achter de tv en de pc.

 

Voeg daarbij dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, ook als het minder goed gaat. Zonder goede begeleiding dreigt dan dat deze kwetsbare, eenzame patiënten hun medicatie vergeten, ongezond eten en nauwelijks meer bewegen. Het internationale bewustwordingsprogramma DWELL helpt dat te voorkomen. Allereerst voor de deelnemers in de beginfase, maar op termijn voor alle mensen met diabetes type 2. Voor hen wordt in het kader van DWELL immers door zorgverleners én de betrokken patiënten op termijn een geheel nieuw, internationaal en gestandaardiseerd zorgprogramma ontwikkeld.

 

Dat biedt een waardevol perspectief op een toekomst waarin in de strijd tegen diabetes grote vorderingen worden gemaakt.

 

 

Peter van der Velden

Zelf ambassadeur worden? Meldt u aan via het onderstaande contactformulier, en vermeldt in het bericht waarom u geschikt zou zijn als ambassadeur!

Bedankt! Bericht verzonden.

bottom of page